Validatie van natuurgegevens in de NDFF
Alle data in de NDFF worden gevalideerd voordat ze beschikbaar komen. Validatie is het controleren van de waarschijnlijkheid van een waarneming. We kunnen na deze controle met voldoende zekerheid zeggen dat een waarneming klopt. Dat is belangrijk voor het maken van verspreidingskaarten, het formuleren van beleidsadviezen, het plannen van ruimtelijke ontwikkelingen, het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek en voor andere toepassingen van de NDFF.
Niet genoeg zekerheid over waarneming
Als een waarneming niet wordt goedgekeurd, wil dat niet zeggen dat deze ‘fout’ is. Wel betekent het dat er niet genoeg zekerheid is over de waarneming. We willen dan niet dat de waarneming gebruikt wordt in bijvoorbeeld analyses of adviezen. Een afgekeurde waarneming is niet zichtbaar voor gebruikers van de NDFF, maar blijft wel zichtbaar voor de waarnemer zelf.
Hoe het in zijn werk gaat
Het valideren van ingevoerde data gebeurt eerst automatisch op soort, aantal, datum en locatie. Dit geldt voor ongeveer 90 procent van alle waarnemingen. Zo is de waarneming van een vlinder in december, terwijl deze alleen in augustus vliegt, verdacht. Verdachte waarnemingen worden ter controle voorgelegd aan soortexperts.
Soortexperts maken deel uit van een validatieteam en beschikken over vergaande soortkennis. Als er twijfel is over een waarneming is, kunnen zij extra informatie opvragen bij de waarnemer. Verder stellen de experts de kennisregels voor autovalidatie op, en voeren ze steekproeven uit op al gevalideerde data; zo verbetert de data continu. Ze geven voorrang aan beleidsrelevante soorten. Duidelijke spelregels en inzet op vrijwillige basis zorgen ervoor dat er geen belangenverstrengeling ontstaat.
Investeren in kwaliteit
De NDFF werkt voortdurend aan het verbeteren van het validatieproces, om de kwaliteit van natuurdata nog hoger te maken. Daarom wordt de komende jaren veel geïnvesteerd in de automatische validatie en ondersteuning voor de validatieteams.
Wat kunt u zelf doen?
Het kan soms even duren voordat u uw waarneming terugziet in de NDFF. U kunt zelf een aantal dingen doen om het proces sneller te laten verlopen:
- Controleer vóór het uploaden uw data inhoudelijk. Zie ook de aandachtspunten voor bulkinvoer.
- Controleer ook of de conversie (vertaling) naar de NDFF klopt.
- Reageer tijdig als een soortexpert contact met u opneemt met vragen over uw waarnemingen.
- Ziet u een waarneming die mogelijk niet klopt? Meld dit bij de NDFF zodat we het proces kunnen verbeteren.
Het validatieproces van de Nationale Databank Flora en Fauna
Download hier een uitgebreide versie van de infographic NDFF Validatieproces.