Ontstaan en organisatie van de NDFF
In 2007 is gestart met de bouw van de Nationale Databank Flora en Fauna, een samenwerking tussen de Gegevensautoriteit Natuur (GaN), het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica van de Universiteit van Amsterdam en de Vereniging VeldOnderzoek Flora en Fauna (VOFF, tegenwoordig SoortenNL geheten). Deze databank moest voorzien in de steeds groter wordende behoefte aan betrouwbare natuurinformatie, ontstaan door de komst van de Flora- en Faunawet in 2002 en de herziening van de Natuurbeschermingswet in 1998. De bestaande opslagsystemen en gegevensbestanden waren hiervoor niet meer toereikend.
Consortium en stuurgroep
Het GaN werd eind 2013 opgeheven, waarna een consortium van publieke en private partijen besloot de NDFF te handhaven, vanwege de grote maatschappelijke waarde van de databank. De partners van het consortium zijn IPO/BIJ12, het ministerie van LNV, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en LandschappenNL. Voor de aansturing en verantwoording van het beheer en de exploitatie van de NDFF is door het consortium een Stuurgroep NDFF geformeerd, met daarin afgevaardigden van de consortiumpartijen. De stuurgroep staat onder voorzitterschap van het IPO/BIJ12 en behartigt de belangen van de consortiumpartijen voor de ontwikkeling, het onderhoud en het gebruik van de NDFF en het monitoren van de voortgang.
Stichting NDFF
Naast het consortium NDFF en de stuurgroep, is er een (private) stichting NDFF, als rechtsopvolger van de GaN, die zorgt dat de NDFF en de data die door de soortenorganisaties en andere partijen worden ingebracht, in veilige bewaring worden gehouden. De Stichting NDFF is licentiehouder en daarmee eigenaar van de data en van de benodigde software om de NDFF te kunnen exploiteren.
BIJ12
In 2021 is de NDFF-organisatie ondergebracht bij BIJ12 en heeft de stichting aan BIJ12 het gebruiksrecht verleend voor de exploitatie van de NDFF en is daarmee de licentie-uitvoerder. BIJ12 is een uitvoeringsorganisatie van het Interprovinciaal Overleg (IPO), en ondersteunt de twaalf provincies bij gemeenschappelijke opgaven en het uitvoeren van wettelijke regelingen. Lees meer over BIJ12.
Soortenorganisaties
De soortenorganisaties zijn elk gespecialiseerd in een groep dieren of planten. Zij beheren databanken met verspreidings- en ecologische gegevens, verzameld door vrijwilligers. Deze data komen ook in de NDFF. De soortenorganisaties hebben een grote expertise opgebouwd in veldbiologisch onderzoek, de ecologie van de Nederlandse flora en fauna en het beheren en interpreteren van monitorings- en verspreidingsgegevens.
Transitie NDFF
De NDFF wordt momenteel vernieuwd en gereed gemaakt om gratis toegankelijk te worden voor iedereen. Deze transitie behelst onder meer vernieuwing op het gebied van IT, datastrategie, nieuwe samenwerkingsafspraken met alle publieke en private organisaties die meewerken aan de NDFF en de verankering van de NDFF in de Omgevingswet. Lees meer over deze transitie van de NDFF.