Direct naar inhoud

Organisatie en samenwerking

Hier vind je informatie over de organisatie, het bestuur, beheer en samenwerkingen van de NDFF

Over de Nationale Databank Flora en Fauna

De Nationale Databank Flora & Fauna (NDFF) is een publiek-private samenwerking die in 2010 dankzij een samenwerking tussen een aantal organisaties tot stand is gebracht, met als belangrijkste doel om te voorzien in de groeiende behoefte aan betrouwbare natuurinformatie.

De databank is een bundeling van honderden databestanden die door diverse organisaties aan de NDFF worden geleverd. De databank bevat momenteel meer dan 200 miljoen gecontroleerde waarnemingen van plant- en diersoorten in Nederland en is daarmee een betrouwbare bron van informatie over de Nederlandse natuur.

IPO/BIJ12

Het beheer van de NDFF wordt uitgevoerd door IPO/BIJ12. Nu nog in opdracht van de provincies en met toestemming van de stichting NDFF (licentiegever), straks in opdracht van de gemeenschappelijke regeling.

Hieronder volgt meer uitleg over de gemeenschappelijke regeling en andere bestuurlijke ontwikkelingen in het kader van de transitie van de NDFF.

NDFF als officieel natuurregister

In 2026 krijgt de NDFF een wettelijke status. De NDFF wordt dan als natuurregister opgenomen in de Omgevingswet. De gemeenschappelijke regeling draagt dan de verantwoordelijkheid voor het beheer van het register. De twaalf provincies hebben het voornemen om deze gemeenschappelijke regeling op te richten.

Vanaf het moment dat de NDFF onderdeel is van de Omgevingswet, zijn de provincies en het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) verplicht om natuurdata aan de NDFF te verstrekken. Bijvoorbeeld data die door hen (in opdracht) verzameld is van aanwezige soorten in een bepaald gebied.

De NDFF zorgt ervoor dat de natuurdata goed en zorgvuldig beheerd en ontsloten worden. De provincies en het ministerie van LVVN zorgen voor de benodigde financiƫn voor de exploitatie van de NDFF.

Partnerraad

De NDFF krijgt een partnerraad. Hierin nemen IPO/BIJ12 en soortenorganisaties deel, maar ook andere betrokken partijen zoals Observation International, terreinbeheerders, Rijkswaterstaat, Defensie en wetenschappelijke onderzoeksinstituten kunnen hierin participeren. De partnerraad heeft als doel om goed te monitoren wat de effecten van de openstelling van de NDFF zijn en gezamenlijk af te stemmen over nieuwe ontwikkelingen binnen de NDFF.

Stichting NDFF

De stichting NDFF is de kluisbewaarder voor de natuurdata die zijn aangeleverd aan de NDFF en is daarnaast licentiegever aan IPO/BIJ12 voor de exploitatie van de NDFF. De stichting NDFF behoudt deze taken tijdens periode waarin het tijdelijke bestuur actief is.
Verder ziet de stichting erop toe dat het toekomstige bestuur van de NDFF wordt ingericht volgens afspraak. Op het moment dat hieraan voldaan is, zal de stichting haar rol beƫindigen. Vanaf dat moment ligt het formele beheer van de NDFF bij de gemeenschappelijke regeling.

Het ministerie van LVVN en de 12 provincies willen het definitieve bestuur voor de NDFF in 2026 gereed hebben.

Overzicht Actueel

Deel deze pagina