Direct naar inhoud

Soortenorganisaties

De soortenorganisaties zijn gespecialiseerd in een groep dieren of planten. Zij beheren databanken met gegevens over ecologie en verspreiding van de soorten, verzameld door vrijwilligers en professionals. Deze data komen ook in de NDFF terecht.

De soortenorganisaties hebben een grote expertise opgebouwd in veldbiologisch onderzoek, de ecologie van de Nederlandse flora en fauna en het beheren en interpreteren van monitorings- en verspreidingsgegevens. Bij deze organisaties kun je terecht voor vragen over soorten, en tal van activiteiten zoals cursussen, lezingen en inventarisatie-activiteiten.

Lees meer over waarnemen en aanleveren van natuurdata.

Soortgroepen

Veelgestelde vragen over waarnemen en aanleveren

  • Hoe kan ik waarnemingen doorgeven aan de NDFF? 

    De meest gebruikte apps voor losse waarnemingen zijn de NDFF Invoer app, ObsIdentify en Waarneming.nl. Voor inventarisaties in het kader van NEM bestaan specifieke apps. Informatie daarover vind je bij de betreffende soortenorganisatie. Voor professionele monitoring bestaan ook diverse apps; deze zijn deels aangesloten op de NDFF. Daarnaast komen er onder andere waarnemingen binnen via de verspreidingsatlas en heel specifieke bronnen, bijvoorbeeld via de app Ambrosia Alert. 

  • Hoe weet ik zeker dat de waarnemingen in de NDFF kloppen?

    Iedere waarneming die wordt ingevoerd in de NDFF wordt gecontroleerd. Dat gebeurt in het validatieproces: hoe waarschijnlijk is het dat deze soort, op deze plek en op dit moment is waargenomen? Voor het grootste deel gebeurt dit valideren van data automatisch. Bijzondere waarnemingen en waarnemingen die niet voldoen aan de criteria worden handmatig gecontroleerd door validatie-experts. Lees meer over het validatieproces van de NDFF.

  • Wat is de Nationale Databank Flora en Fauna (NDFF)? 

    De NDFF is de meest complete natuurdatabank van Nederland met ruim 200 miljoen waarnemingen. De data brengen in beeld wat in een bepaald gebied bekend is over het voorkomen van plant- en diersoorten en zijn voor iedereen beschikbaar via de Flora & Fauna Verkenner of via het Uitvoerportaal (voor geautoriseerde gebruikers).  

  • Er bestaan apps die helpen bij het identificeren van soorten op basis van AI. Komen die waarnemingen ook in de NDFF terecht?

    De meeste van deze apps, zoals PlantNet, Birdnet en Merlin Bird, zijn vanwege technische drempels of capaciteitsgebrek nog niet aangesloten op de NDFF. Een uitzondering zijn de opgeslagen gevalideerde waarnemingen van ObsIdentify en iNaturalist (dagvlinders).

  • Wat is een protocol? 

    Een protocol is een gestandaardiseerde telmethode. Het protocol geeft informatie over de wijze waarop waarnemingen zijn verzameld. Het is mogelijk dat er geen protocol is gebruikt (‘losse waarnemingen’), of een van de vele gestructureerde inventarisatieprotocollen.
    Het protocol bepaalt de waarde van een waarneming. Een losse waarneming van een Zwarte specht geeft weinig informatie, alleen dat die soort op dat moment is gezien. Een territoriumstip vanuit een NEM-protocol is vastgesteld na meerdere bezoeken, op gunstige momenten en vertelt veel meer over wat er is gezien, en wat niet.
     
    Bekijk de overzichtspagina Protocollen

Deel deze pagina