Direct naar inhoud

Toepassingen en informatieproducten op basis van NDFF

De natuurdata in de NDFF kunnen voor diverse doeleinden worden gebruikt. Bijvoorbeeld voor vergunningverlening, het maken van omgevingsplannen, soortmanagementplannen, het opstellen van maaibeleid, voor natuurmonitoring en natuurbeheer.

Toepassingen

Om het eenvoudiger te maken om de gegevens uit de NDFF te interpreteren, zijn er enkele toepassingen ontwikkeld, namelijk:

Onderzoeksvolledigheid

Een onderzoeksvolledigheidskaart geeft aan hoe goed een kilometerhok is onderzocht voor een bepaalde soortgroep. Je ziet de gegevens steeds voor één soortgroep met een kwalificatie per kilometerhok. De kaarten zijn berekend aan de hand van rekenregels die zijn opgesteld door soortexperts, en houden onder andere rekening met het aantal waarnemingen en het maximaal aantal te verwachten soorten in een regio. De kaarten worden elke twee weken ververst zodat het resultaat steeds actueel is. 

Uitgebreidere toelichting op de onderzoeksvolledigheidskaarten vind je op het Helpcentrum.  

Verspreidingsatlas

De Verspreidingsatlas is een naslagwerk met afbeeldingen en informatie over duizenden soorten die in de Nederlandse natuur voorkomen. De verspreidingskaarten worden gemaakt met gevalideerde gegevens uit de NDFF. De inhoud wordt verzorgd door zes soortenorganisaties.  

Flora & Fauna Verkenner vervangt Quickscanhulp

Tot 31 januari 2025 bestond de Quickscanhulp, een applicatie op basis van data uit de NDFF. Het was een hulpmiddel voor ervaren ecologen om te bepalen of een beschermde soort wat betreft verspreiding wel of niet in het plangebied kan voorkomen. Het betaalde product was een samenwerking tussen Regelink Ecologie en de NDFF. Vanwege de vrije beschikbaarheid van data van de NDFF via de Flora & Fauna Verkenner is de Quickscanhulp overbodig geworden.

Informatieproducten

Ook worden de NDFF natuurdata gebruikt in allerlei informatieproducten.

Hier vind je een overzicht van deze informatieproducten.

Meer weten over het gebruik van natuurdata uit de NDFF?

Lees de Bijsluiter

Veelgestelde vragen over Toepassingen en informatieproducten

  • Waarom bestaat Quickscanhulp.nl niet meer?

    Quickscanhulp.nl was een samenwerking tussen Regelink Ecologie en de NDFF. Het was een hulpmiddel (tegen betaling) voor ervaren ecologen om te bepalen of een beschermde soort wat betreft verspreiding wel of niet in het plangebied kan voorkomen. Vanwege de vrije beschikbaarheid van data van de NDFF via de Flora & Fauna Verkenner is de Quickscanhulp overbodig geworden: je kunt deze gegevens nu zelf opvragen.

    Ga naar de Flora & Fauna Verkenner.

  • Wat is de Flora & Fauna Verkenner?

    De Flora & Fauna Verkenner is de toegangspoort tot open data in de NDFF. Met deze applicatie kun je waarnemingen zien en downloaden. Het gaat om ruim 200 miljoen waarnemingen van planten- en diersoorten overal in Nederland.

    Lees meer over de Flora & Fauna Verkenner of ga direct naar de Flora & Fauna Verkenner.

  • Wordt bij het analyseren van natuurdata gebruik gemaakt van statistische bewerkingen als extrapolatie?

    Ja, bij het analyseren van data wordt gebruik gemaakt van interpolatie en extrapolatie. Bijvoorbeeld bij het berekenen van langjarige trends. Deze statistische bewerkingen worden echter nooit toegepast op waarnemingen in de NDFF. Er is dan eerder sprake van het berekenen van de kans dat een soort ergens voorkomt met data uit de NDFF. Die kans kan dan meegenomen worden in het berekenen van verdere natuurstatistieken. 

  • Wat zegt het aantal waarnemingen over een soort?

    Het aantal waarnemingen zegt niets over de werkelijke aantallen van een soort; die zijn alleen betrouwbaar af te leiden uit gestandaardiseerd onderzoek. Het zegt wel iets over de aanwezigheid, omvang en betrouwbaarheid van een aanwezige populatie. Vooral een laag aantal, één waarneming, kan erop wijzen dat een soort een kleine populatie heeft, óf niet daadwerkelijk in het hok voorkomt maar in een naburig hok.

  • Is er een manier om op te zoeken welke gebieden het slechtst onderzocht zijn per soortgroep zodat je als vrijwilliger bewust daarheen kan om waarnemingen te doen? 

    Ja, dat kun je doen met de NDFF Verspreidingsatlas (projecten ‘Witte gebieden’ en ‘Is deze soort er nog?’). Ook soortenorganisaties sturen vrijwilligers vaak gericht op pad. Bij professioneel onderzoek worden veldmedewerkers vaak vooraf gewezen op mogelijk voorkomende soorten: ‘Als je daar toch bent: kijk even of je soort x ook kan vinden.’ 

Deel deze pagina