Direct naar inhoud

Flora & Fauna Verkenner

Laptop toont interface van Flora & Fauna Verkenner op het scherm

De Flora & Fauna Verkenner is de toegangspoort tot de natuurdata in de NDFF. Met deze applicatie kun je waarnemingen inzien en downloaden. Het gaat om ruim 200 miljoen waarnemingen van plant- en diersoorten overal in Nederland. 

Wat kun je ermee?

Met de Flora & Fauna Verkenner kun je zoeken welke soorten in de omgeving zijn waargenomen, of ze zeldzaam of beschermd zijn, en van welke organisatie gegevens afkomstig zijn (‘bronhouder’). Daarmee kun je meer te weten komen over je leefomgeving, en zorgen dat er zorgvuldig wordt omgegaan met lokale natuurwaarden. 

Hoe werkt het?

Als je de Flora & Fauna Verkenner opent, zie je de kaart van Nederland, opgedeeld in hokken van 5 bij 5 kilometer. Als je een hok selecteert, kun je zien welke soorten er zijn waargenomen. En waar en op welk tijdstip. Als je de resultaten vervolgens wilt verfijnen, kun je filteren op een bepaalde periode en een bepaalde soortgroep. Klik bijvoorbeeld op Vogels. Dan zie je per vogelsoort hoeveel er zijn waargenomen in het betreffende hok. Als je dan op een specifieke soort klikt, kun je de individuele waarnemingen van die soort zien. Naast tijd, datum en locatie, worden er dan ook allerlei metadata vermeld. Bijvoorbeeld: zat de vogel in het veld of vloog deze over? 

Kwetsbare soorten

Waarnemingen van kwetsbare soorten zijn vervaagd zichtbaar in de Flora & Fauna Verkenner, waardoor je niet in detail de locatie kunt zien of het tijdstip van de waarneming. Voor sommige dier- en plantsoorten geldt namelijk dat het openbaar maken van gedetailleerde gegevens in de NDFF bedreigend kan zijn voor het voortbestaan van deze soort. Het belang van bescherming van de soort weegt dan zwaarder dan het belang van openbaar maken van gedetailleerde data. Dit geldt voor ongeveer 1200 soorten, die je kunt terugvinden op de Lijst Kwetsbare Soorten.  

Lees meer over vervaging en de Lijst Kwetsbare Soorten.

Onderzoek en onderwijs

Voor onderzoek- onderwijsdoelstellingen kan de Flora & Fauna Verkenner gebruikt worden. Geautoriseerde instellingen kunnen gebruik maken van het Uitvoerportaal.  

Lees meer over de verschillende manieren van data afnemen uit de NDFF.

Ontwikkeling Flora & Fauna Verkenner

Er komen steeds meer data beschikbaar in de NDFF en de Flora & Fauna Verkenner wordt verder uitgebreid om deze data beschikbaar te stellen. Een volgende versie biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om een lijst van losse waarnemingen met alle bijhorende attributen te exporteren uit de NDFF. Ook worden dan meer export-formaten ondersteund. Zo kun je zelf met de natuurgegevens aan de slag!

Lees meer over de ontwikkelingen in de nieuwsbrief-special.

Meld je aan voor de NDFF nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen.

Veelgestelde vragen over de Flora & Fauna Verkenner

  • Wat is de Flora & Fauna Verkenner?

    De Flora & Fauna Verkenner is de toegangspoort tot open data in de NDFF. Met deze applicatie kun je waarnemingen zien en downloaden. Het gaat om ruim 200 miljoen waarnemingen van planten- en diersoorten overal in Nederland.

    Lees meer over de Flora & Fauna Verkenner of ga direct naar de Flora & Fauna Verkenner.

  • Wanneer komt er een nieuwe release van de Flora & Fauna Verkenner en wat kun je er dan mee?  

    Er komen steeds meer data beschikbaar in de NDFF en de Flora & Fauna Verkenner wordt verder uitgebreid om deze data beschikbaar te stellen. Een volgende versie biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om een lijst van losse waarnemingen met alle bijhorende attributen te exporteren uit de NDFF. Ook worden meer dan meer export-formaten ondersteund. Zo kun je zelf met de natuurgegevens aan de slag.

  • Wat is de Nationale Databank Flora en Fauna (NDFF)? 

    De NDFF is de meest complete natuurdatabank van Nederland met ruim 200 miljoen waarnemingen. De data brengen in beeld wat in een bepaald gebied bekend is over het voorkomen van plant- en diersoorten en zijn voor iedereen beschikbaar via de Flora & Fauna Verkenner of via het Uitvoerportaal (voor geautoriseerde gebruikers).  

  • Hoe kan ik NDFF natuurdata inzien en gebruiken? 

    Iedereen kan met de Flora & Fauna Verkenner de data inzien en gebruiken. Ook kun je in de verkenner een soortenlijst downloaden per 5×5 kilometerhok. Voor geautoriseerde gebruikers (organisaties) geeft het Uitvoerportaal toegang tot de data. Zie voor meer informatie de pagina Afnemen en gebruiken.

  • Wat zijn vervaagde data?

    In de Flora & Fauna Verkenner worden ongeveer 1200 soorten vervaagd weergegeven. Dat houdt in dat je niet de exacte locatie van de waarneming kunt zien, maar bijvoorbeeld op het niveau van een vast 1×1, 5×5 of 10×10 kilometerhok. 

    Waarnemingen ingevoerd op gebiedsniveau worden vervaagd naar overlappende hokken, bij puntwaarnemingen alleen het middelpunt. Ook wordt voor deze soorten alleen het jaar getoond waarin een soort is waargenomen. Daarnaast zijn waarnemingen van een klein aantal soorten verborgen. Op deze manier wordt verstoring en beschadiging van kwetsbare soorten en/of hun leefgebied voorkomen.

    Lees meer over deze Lijst Kwetsbare Soorten en het NDFF Opendatabeleid.

  • Hoe wordt omgegaan met waarnemingen met een vlak groter dan 5×5 kilometer?

    Deze worden getoond in alle hokken waarmee ze overlappen. Daarom kan het voorkomen dat een soort in de soortenlijst niet voorkomt in het 5×5 kilometerhok.

  • Een waarneming staat als een stip op een pad, klopt dat wel?

    De exacte locatie van een waarneming klopt niet altijd. De soort zal wel in de nabijheid zijn waargenomen, bijvoorbeeld vanaf het pad.

    Lees de pagina Bijsluiter voor meer informatie. 

  • Niet alle velden van een waarneming zijn gevuld, of er staat ’ter plaatse’. Wat betekent dit?

    Vrijwilligers zijn belangrijke oren en ogen in onze natuur, maar zijn niet verplicht om alle velden te vullen. Om het hen makkelijker te maken zijn er standaard codes bij nieuwe invoer, zoals ’ter plaatse’. Omdat ze niet bewust zijn ingevuld, maakt het deze codes weinig waardevol. 

  • Waarom staan algemene soorten die voorkomen in een 5x5km hok niet in de Flora & Fauna Verkenner?  

    De verkenner toont alleen waarnemingen, en algemene soorten worden niet altijd en overal ingevoerd als waarneming.

    Lees de pagina Bijsluiter voor meer informatie. 

  • Waarom vind ik geen eik of meeuw in de Flora & Fauna Verkenner?

    Dat zijn geen Nederlandse soorten, Zomereik en Zilvermeeuw wel. 

  • Wat zegt het aantal waarnemingen over een soort?

    Het aantal waarnemingen zegt niets over de werkelijke aantallen van een soort; die zijn alleen betrouwbaar af te leiden uit gestandaardiseerd onderzoek. Het zegt wel iets over de aanwezigheid, omvang en betrouwbaarheid van een aanwezige populatie. Vooral een laag aantal, één waarneming, kan erop wijzen dat een soort een kleine populatie heeft, óf niet daadwerkelijk in het hok voorkomt maar in een naburig hok.

Meer weten over het gebruik van natuurdata uit de NDFF?

Lees de Bijsluiter

Deel deze pagina