Direct naar inhoud

Beleidslijsten

Groengele bloemen van bloeiende groenknolorchis

Het Nederlandse natuurbeleid maakt vaak gebruik van soortenlijsten. Het gaat bijvoorbeeld om wettelijk beschermde soorten, soorten die als indicator dienen binnen natuurbeheer of soorten die dreigen te verdwijnen. We beheren deze beleidslijsten met soorten ook in de NDFF, via het NDFF woordenboek. Daarmee kun je als gebruiker eenvoudig de gewenste data selecteren. 

Drie typen beleidslijsten

Er bestaan drie type beleidslijsten. Namelijk de lijsten met de juridische status van soorten, de lijsten met informatie over soorten, en tot slot lijsten met indicatorsoorten. Hieronder worden deze type lijsten toegelicht.

Juridisch status van soorten

Informatie over soorten

Indicatorsoorten

Gerelateerde veelgestelde vragen

  • Als er per Natura2000-gebied nog geen trends zichtbaar zijn, hoe kan een natuurorganisatie of een provincie dan bepalen of het goed gaat met de natuur?

    Of het goed gaat met de natuur op landelijke schaal kan op basis van gegevens uit voldoende andere gebieden wel worden bepaald. Als het om de beoordeling van een bepaald Natura2000-gebied gaat, dan kun je misschien niet voor álle beschermde en karakteristieke soorten in dat gebied de trends bepalen. Maar wel voldoende trends van de beschermde en karakteristieke soorten om de ontwikkeling in dat gebied te kunnen beoordelen.  

    Als dat niet op gaat, dan kan er soms gebruik worden gemaakt van informatie uit specifieke onderzoeksrapporten. Een laatste optie is om gebruik te maken van expertbeoordeling van bijvoorbeeld terreinbeheerders. In de natuurdoelanalyses die de Ecologische Autoriteit laat opstellen wordt niet alleen de kwaliteit beoordeeld, maar ook de kwaliteit van de informatie. 

  • Hoe kan ik NDFF natuurdata inzien en gebruiken? 

    Iedereen kan met de Flora & Fauna Verkenner de data inzien en gebruiken. Ook kun je in de verkenner een soortenlijst downloaden per 5×5 kilometerhok. Voor geautoriseerde gebruikers (organisaties) geeft het Uitvoerportaal toegang tot de data. Zie voor meer informatie de pagina Afnemen en gebruiken.

  • Wat is de Flora & Fauna Verkenner?

    De Flora & Fauna Verkenner is de toegangspoort tot open data in de NDFF. Met deze applicatie kun je waarnemingen zien en downloaden. Het gaat om ruim 200 miljoen waarnemingen van planten- en diersoorten overal in Nederland.

    Lees meer over de Flora & Fauna Verkenner of ga direct naar de Flora & Fauna Verkenner.

  • Wat is een protocol? 

    Een protocol is een gestandaardiseerde telmethode. Het protocol geeft informatie over de wijze waarop waarnemingen zijn verzameld. Het is mogelijk dat er geen protocol is gebruikt (‘losse waarnemingen’), of een van de vele gestructureerde inventarisatieprotocollen.
    Het protocol bepaalt de waarde van een waarneming. Een losse waarneming van een Zwarte specht geeft weinig informatie, alleen dat die soort op dat moment is gezien. Een territoriumstip vanuit een NEM-protocol is vastgesteld na meerdere bezoeken, op gunstige momenten en vertelt veel meer over wat er is gezien, en wat niet.
     
    Bekijk de overzichtspagina Protocollen

  • Hoe weet ik zeker dat de waarnemingen in de NDFF kloppen?

    Iedere waarneming die wordt ingevoerd in de NDFF wordt gecontroleerd. Dat gebeurt in het validatieproces: hoe waarschijnlijk is het dat deze soort, op deze plek en op dit moment is waargenomen? Voor het grootste deel gebeurt dit valideren van data automatisch. Bijzondere waarnemingen en waarnemingen die niet voldoen aan de criteria worden handmatig gecontroleerd door validatie-experts. Lees meer over het validatieproces van de NDFF.

Deel deze pagina