Natuurdata afnemen en gebruiken
Hier vind je alle informatie over de manieren waarop je data uit de NDFF kunt halen en gebruiken
Lijst van toptaken
Natuurdata afnemen en gebruiken
De NDFF biedt verschillende mogelijkheden om gevalideerde natuurgegevens voor een bepaalde locatie en periode op te vragen, namelijk via:
- de Flora & Fauna Verkenner
- het Uitvoerportaal
- een gegevenslevering
Flora & Fauna Verkenner

De Flora & Fauna Verkenner is de toegangspoort tot de open natuurdata in de NDFF. Je ziet welke waarnemingen er in de NDFF zitten, van welke soort, de plek en tijdstip van de waarneming.
Lees meer over de Flora & Fauna Verkenner of ga direct naar de Flora & Fauna Verkenner.
Uitvoerportaal
Geautoriseerde organisaties (voorheen abonneehouders) hebben toegang tot de data via het Uitvoerportaal. Organisaties die structureel behoefte hebben aan (beveiligde) data voor hun werkprocessen, kunnen een aanvraag indienen om geautoriseerd gebruiker te worden.
De NDFF verleent toegang tot het Uitvoerportaal aan organisaties die vallen binnen de vastgestelde organisatieprofielen én die de data uit NDFF nodig hebben voor doelen zoals vastgelegd in het NDFF opendatabeleid. Vooraf gaan de organisaties akkoord met de gebruiksvoorwaarden.
Register geautoriseerd gebruiker
Wil je namens je organisatie een aanvraag indienen om opgenomen te worden in het register geautoriseerd gebruiker? Dan moet je onder meer aantonen dat je organisatie:
- valt binnen de vastgestelde organisatieprofielen;
- de data uit de NDFF gebruikt voor vastgestelde gebruiksdoelen;
- toegang structureel nodig heeft voor de werkprocessen.
We kunnen helaas nog geen zekerheid bieden over de termijn waarop de aanvraag behandeld wordt. Dit heeft te maken met de nieuwe procedure rondom het beoordelen van de aanvragen en de zorgvuldigheid waarmee dit gebeurt.
Meer informatie en ondersteuning
Voor meer uitleg, instructies en ondersteuning in het gebruik van het Uitvoerportaal: ga naar het Helpcentrum. Al geautoriseerd gebruiker? Ga direct naar het Uitvoerportaal.
Gegevenslevering
Als de Flora & Fauna Verkenner niet toereikend is voor het beoogde doel, en je (nog) geen toegang hebt tot het Uitvoerportaal, bestaat de mogelijkheid om een gegevenslevering aan te vragen. Deze zijn in twee typen beschikbaar. De leveringen verschillen van elkaar in detailniveau en gebruiksvoorwaarden:
- Standaardlevering
Een standaardlevering is een levering van maximaal 100.000 waarnemingen van geselecteerde soorten of soortgroepen, gebied en periode. In deze levering wordt de natuurdata in detail verstrekt, behalve de soorten van de Lijst Kwetsbare Soorten; deze worden standaard vervaagd weergegeven. Zie hier een voorbeeld van een standaard levering en de gebruiksvoorwaarden standaardlevering.
- Aanvraag beveiligde data
Een aanvraag voor beveiligde data kan – alleen als aanvulling op een standaardlevering – geplaatst worden als je binnen de daarvoor vastgestelde toegangsniveaus kunt aantonen dat je detailgegevens van specifieke beveiligde data nodig hebt.
Gegevenslevering aanvragen
Wil je een standaardlevering aanvragen?
Wil je beveiligde data aanvragen?
Veelgestelde vragen over afnemen en gebruiken
-
Hoe kan ik NDFF natuurdata inzien en gebruiken?
Iedereen kan met de Flora & Fauna Verkenner de data inzien en gebruiken. Ook kun je in de verkenner een soortenlijst downloaden per 5×5 kilometerhok. Voor geautoriseerde gebruikers (organisaties) geeft het Uitvoerportaal toegang tot de data. Zie voor meer informatie de pagina Afnemen en gebruiken.
-
Hoe lang duurt het voordat mijn waarneming is gevalideerd?
Waarnemingen die door de automatische validatie komen, zijn binnen twee dagen zichtbaar in de NDFF. Bij handmatig valideren kan er meer tijd overheen gaan. Hoe veel tijd is afhankelijk van de soortgroep en de periode. Beleidsrelevante soorten of professionele datastromen worden met voorrang door soortexperts gevalideerd, grotendeels binnen drie maanden.
Tijdens veldwerkperioden en als er veel waarnemingen binnen komen, duurt het langer. De validatieteams per soortgroep variëren sterk in bezetting en capaciteit, wat er voor kan zorgen dat het valideren even op zich kan laten wachten. -
Hoe weet ik zeker dat de waarnemingen in de NDFF kloppen?
Iedere waarneming die wordt ingevoerd in de NDFF wordt gecontroleerd. Dat gebeurt in het validatieproces: hoe waarschijnlijk is het dat deze soort, op deze plek en op dit moment is waargenomen? Voor het grootste deel gebeurt dit valideren van data automatisch. Bijzondere waarnemingen en waarnemingen die niet voldoen aan de criteria worden handmatig gecontroleerd door validatie-experts. Lees meer over het validatieproces van de NDFF.
-
Voldoet de NDFF-data aan de Darwin Core Standards?
Het datamodel van de NDFF is gedetailleerder dan dat van Darwin Core. Waarnemingen in de NDFF zijn op te slaan in Darwin Core, maar niet alle bijbehorende metadata en datastructuur. Op dit moment worden de metadata en één volledige dataset uit de NDFF via Darwin Core gedeeld met de internationale open database GBIF (Global Biodiversity Information Facility).
-
Wat is de Flora & Fauna Verkenner?
De Flora & Fauna Verkenner is de toegangspoort tot open data in de NDFF. Met deze applicatie kun je waarnemingen zien en downloaden. Het gaat om ruim 200 miljoen waarnemingen van planten- en diersoorten overal in Nederland.
Lees meer over de Flora & Fauna Verkenner of ga direct naar de Flora & Fauna Verkenner.
-
Wat zegt het aantal waarnemingen over een soort?
Het aantal waarnemingen zegt niets over de werkelijke aantallen van een soort; die zijn alleen betrouwbaar af te leiden uit gestandaardiseerd onderzoek. Het zegt wel iets over de aanwezigheid, omvang en betrouwbaarheid van een aanwezige populatie. Vooral een laag aantal, één waarneming, kan erop wijzen dat een soort een kleine populatie heeft, óf niet daadwerkelijk in het hok voorkomt maar in een naburig hok.