Direct naar inhoud

Van waarnemen tot gebruiken van natuurdata

Hier vind je informatie over de natuurdata in de NDFF

Natuurdata in de NDFF

In de Nationale Databank Flora en Fauna (NDFF) zitten ongeveer 200 miljoen waarnemingen van onder meer vogels, planten, insecten, zoogdieren, vissen, reptielen, amfibieën, paddenstoelen en mossen. Jaarlijks komen daar ongeveer 20 miljoen waarnemingen bij. De gegevens worden verzameld door vrijwilligers en professionals.

Waarnemen en aanleveren

De natuurdata in de NDFF zijn grotendeels afkomstig van de soortenorganisaties, waarneming.nl, terreinbeheerders en groene bureaus, maar ook overheden als provincies en gemeenten leveren data aan. Jaarlijks worden er nieuwe samenwerkingen aangegaan om nieuwe bronnen duurzaam aan te sluiten op de NDFF. Metingen die gedaan worden voor het Subsidiestelsel Natuur en Landschap en de data die verzameld worden in het Netwerk Ecologische Monitoring komen ook allemaal terecht in de NDFF.

Lees meer over het waarnemen en aanleveren van data aan de NDFF.

Validatie van waarnemingen

Voordat de natuurdata beschikbaar komen voor gebruikers, worden ze gecontroleerd zodat de gebruiker er vanuit kan gaan dat de data kloppen. Dit gebeurt in het validatieproces. Valideren is het controleren van de waarschijnlijkheid dat een soort op een specifieke tijd en plaats waargenomen heeft kunnen worden. Ondanks zorgvuldige controle zijn de data niet gegarandeerd foutvrij. Neem contact op met de NDFF bij verdachte waarnemingen.

Lees meer over het validatieproces van de NDFF.

Afnemen en gebruiken

De data in de NDFF worden voornamelijk gebruikt door gemeenten, waterschappen, terreinbeherende organisaties (zoals Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer) en ecologische adviesbureaus. Zij gebruiken de data voor het ontwikkelen en controleren van natuurbeheer en -beleid. Ook worden de data gebruikt bij het maken van ruimtelijke plannen en besluiten door overheden en bevoegd gezag, over wonen, werken, recreëren en vergunningverlening aan overheid en particulieren.

Lees meer over het afnemen en gebruiken van data uit de NDFF.

De weg van de waarneming in beeld gebracht

Inforgraphic die de weg van de waarneming verbeeldt. Van waarneming, validatie, tot gebruik.

Flora & Fauna Verkenner

Laptop toont interface van Flora & Fauna Verkenner op het scherm

De Flora & Fauna Verkenner is de toegangspoort tot de natuurdata in de NDFF. Je ziet welke waarnemingen er in de NDFF zitten, van welke soort, de plek en tijdstip van de waarneming. Het gaat om ruim 200 miljoen waarnemingen van plant- en diersoorten overal in Nederland.

Direct naar Flora & Fauna Verkenner

Meer weten over natuurdata en wat je ermee kunt?

Bekijk dan het webinar over Natuurdata. In dit webinar vertellen verschillende experts wat natuurdata precies zijn, hoe ze worden verzameld, gestructureerd, gecontroleerd en opgeslagen. Er is daarbij aandacht voor de NDFF en het Netwerk Ecologische Monitoring (NEM).

Bekijk de video

Veelgestelde vragen over natuurdata

  • Hoe kan ik NDFF natuurdata inzien en gebruiken? 

    Iedereen kan met de Flora & Fauna Verkenner de data inzien en gebruiken. Ook kun je in de verkenner een soortenlijst downloaden per 5×5 kilometerhok. Voor geautoriseerde gebruikers (organisaties) geeft het Uitvoerportaal toegang tot de data. Zie voor meer informatie de pagina Afnemen en gebruiken.

  • Hoe kan ik waarnemingen doorgeven aan de NDFF? 

    De meest gebruikte apps voor losse waarnemingen zijn de NDFF Invoer app, ObsIdentify en Waarneming.nl. Voor inventarisaties in het kader van NEM bestaan specifieke apps. Informatie daarover vind je bij de betreffende soortenorganisatie. Voor professionele monitoring bestaan ook diverse apps; deze zijn deels aangesloten op de NDFF. Daarnaast komen er onder andere waarnemingen binnen via de verspreidingsatlas en heel specifieke bronnen, bijvoorbeeld via de app Ambrosia Alert. 

  • Wat is de Nationale Databank Flora en Fauna (NDFF)? 

    De NDFF is de meest complete natuurdatabank van Nederland met ruim 200 miljoen waarnemingen. De data brengen in beeld wat in een bepaald gebied bekend is over het voorkomen van plant- en diersoorten en zijn voor iedereen beschikbaar via de Flora & Fauna Verkenner of via het Uitvoerportaal (voor geautoriseerde gebruikers).  

  • Wat is een protocol? 

    Een protocol is een gestandaardiseerde telmethode. Het protocol geeft informatie over de wijze waarop waarnemingen zijn verzameld. Het is mogelijk dat er geen protocol is gebruikt (‘losse waarnemingen’), of een van de vele gestructureerde inventarisatieprotocollen.
    Het protocol bepaalt de waarde van een waarneming. Een losse waarneming van een Zwarte specht geeft weinig informatie, alleen dat die soort op dat moment is gezien. Een territoriumstip vanuit een NEM-protocol is vastgesteld na meerdere bezoeken, op gunstige momenten en vertelt veel meer over wat er is gezien, en wat niet.
     
    Bekijk de overzichtspagina Protocollen

  • Wat is de Flora & Fauna Verkenner?

    De Flora & Fauna Verkenner is de toegangspoort tot open data in de NDFF. Met deze applicatie kun je waarnemingen zien en downloaden. Het gaat om ruim 200 miljoen waarnemingen van planten- en diersoorten overal in Nederland.

    Lees meer over de Flora & Fauna Verkenner of ga direct naar de Flora & Fauna Verkenner.

Meer weten over het gebruik van natuurdata uit de NDFF?

Lees de Bijsluiter