Direct naar inhoud

Waarnemen en aanleveren

Veelgestelde vragen over Waarnemen en aanleveren

  • Hoe kan ik waarnemingen doorgeven aan de NDFF? 

    De meest gebruikte apps voor losse waarnemingen zijn de NDFF Invoer app, ObsIdentify en Waarneming.nl. Voor inventarisaties in het kader van NEM bestaan specifieke apps. Informatie daarover vind je bij de betreffende soortenorganisatie. Voor professionele monitoring bestaan ook diverse apps; deze zijn deels aangesloten op de NDFF. Daarnaast komen er onder andere waarnemingen binnen via de verspreidingsatlas en heel specifieke bronnen, bijvoorbeeld via de app Ambrosia Alert. 

  • Iedereen kan in principe onjuiste, maar wel waarschijnlijke data invoeren? Hoe gaat de NDFF daar mee om?

    Binnen de waarnemerscommunity vindt een zekere mate van controle plaats: bijzondere waarnemingen trekken aandacht. Hoe belangrijker de waarneming, hoe meer controle plaatsvindt. Als iemand een oranjetipje (vlinder) invoert op een plaats waar een populatie zit, is het niet zo erg als de waarneming niet klopt want het heeft geen invloed op het verspreidingsbeeld. Bij het invoeren van een waarneming van bijvoorbeeld een wolf is er minimaal een goede foto nodig en eventueel ook DNA. In de meetprogramma’s worden dubbeltellingen en herhaalbezoeken uitgevoerd. In de transitie van de NDFF, is fraudebestrijding een aandachtspunt, met een focus op waarnemingen met het hoogste risico. 

    Lees meer over de transitie van de NDFF.

  • Er bestaan apps die helpen bij het identificeren van soorten op basis van AI. Komen die waarnemingen ook in de NDFF terecht?

    De meeste van deze apps, zoals PlantNet, Birdnet en Merlin Bird, zijn vanwege technische drempels of capaciteitsgebrek nog niet aangesloten op de NDFF. Een uitzondering zijn de opgeslagen gevalideerde waarnemingen van ObsIdentify en iNaturalist (dagvlinders).

  • Komen de tellingen in het kader van de Live-Atlas uiteindelijk ook in de NDFF?

    Op dit moment staan de tellingen van de Live-Atlas nog niet in de NDFF. Zie voor een actuele overzicht van databestanden in de NDFF.

  • Wat is een protocol? 

    Een protocol is een gestandaardiseerde telmethode. Het protocol geeft informatie over de wijze waarop waarnemingen zijn verzameld. Het is mogelijk dat er geen protocol is gebruikt (‘losse waarnemingen’), of een van de vele gestructureerde inventarisatieprotocollen.
    Het protocol bepaalt de waarde van een waarneming. Een losse waarneming van een Zwarte specht geeft weinig informatie, alleen dat die soort op dat moment is gezien. Een territoriumstip vanuit een NEM-protocol is vastgesteld na meerdere bezoeken, op gunstige momenten en vertelt veel meer over wat er is gezien, en wat niet.
     
    Bekijk de overzichtspagina Protocollen

  • Is het mogelijk om nulwaarnemingen in te voeren in de NDFF?

    Het is mogelijk om de geregistreerde afwezigheid van soorten (‘niet gezien, wel gezocht’) in de NDFF op te slaan, mits voortkomend uit strenge (semi-)gestructureerde monitoring. Deze optie zal blijven bestaan en wordt verbeterd op gebied van gebruiksvriendelijkheid. 

  • Kun je aangeven dat een waarneming niet meer bestaat? 

    Een waarneming is een registratie van een soort op plaats en tijd. Deze blijft geldig en dus bestaan. Voor het vastleggen van afwezigheid in de NDFF zie het antwoord op de vraag over nulwaarnemingen. Bij gestandaardiseerde monitoring kan een soort in een volgende meetronde verdwenen zijn (nulwaarneming). 

  • Wat zijn DNA-data?

    Een heel klein deel van de waarnemingen is gebaseerd op DNA-onderzoek. Het kan gaan om haren, uitwerpselen, bodemmonsters, resten DNA uit milieu etc. Met de juiste praktijk in het veld, het laboratorium en door analyse is de aanwezigheid van soorten bijvoorbeeld af te leiden uit watermonsters van een sloot.  

  • Is er een manier om op te zoeken welke gebieden het slechtst onderzocht zijn per soortgroep zodat je als vrijwilliger bewust daarheen kan om waarnemingen te doen? 

    Ja, dat kun je doen met de NDFF Verspreidingsatlas (projecten ‘Witte gebieden’ en ‘Is deze soort er nog?’). Ook soortenorganisaties sturen vrijwilligers vaak gericht op pad. Bij professioneel onderzoek worden veldmedewerkers vaak vooraf gewezen op mogelijk voorkomende soorten: ‘Als je daar toch bent: kijk even of je soort x ook kan vinden.’ 

  • Voldoet de NDFF-data aan de Darwin Core Standards?

    Het datamodel van de NDFF is gedetailleerder dan dat van Darwin Core. Waarnemingen in de NDFF zijn op te slaan in Darwin Core, maar niet alle bijbehorende metadata en datastructuur. Op dit moment worden de metadata en één volledige dataset uit de NDFF via Darwin Core gedeeld met de internationale open database GBIF (Global Biodiversity Information Facility).

Meer weten over waarnemen en aanleveren van data aan de NDFF?

Lees de Bijsluiter 

Contact opnemen

Heb je nog vragen?

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Of heb je een andere vraag? Neem dan gerust contact met ons op. Telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 – 17.00 uur.

Via e-mail

Telefonisch

Deel deze pagina