NDFF algemeen
Veelgestelde vragen over de NDFF
-
Wat is de Nationale Databank Flora en Fauna (NDFF)?
De NDFF is de meest complete natuurdatabank van Nederland met ruim 200 miljoen waarnemingen. De data brengen in beeld wat in een bepaald gebied bekend is over het voorkomen van plant- en diersoorten en zijn voor iedereen beschikbaar via de Flora & Fauna Verkenner of via het Uitvoerportaal (voor geautoriseerde gebruikers).
-
Hoe kan ik NDFF natuurdata inzien en gebruiken?
Iedereen kan met de Flora & Fauna Verkenner de data inzien en gebruiken. Ook kun je in de verkenner een soortenlijst downloaden per 5×5 kilometerhok. Voor geautoriseerde gebruikers (organisaties) geeft het Uitvoerportaal toegang tot de data. Zie voor meer informatie de pagina Afnemen en gebruiken.
-
Wat houdt de transitie van de NDFF in?
De NDFF zit in een vernieuwingsfase, de transitie genoemd. Deze transitie is in 2020 gestart en richt zich op vier onderdelen. Het openstellen van de databank (open data) is er één van. Dit is begin februari 2025 bereikt met de oplevering van een eerste versie van de Flora & Fauna Verkenner.
Lees meer over de transitie -
Hoe kan ik contact opnemen met de NDFF?
Hoe je contact kunt opnemen met de NDFF vind je op deze pagina Hulp en Contact.
-
Hoe kan ik bijdragen aan de NDFF?
Je kunt bijdragen aan de NDFF door waarnemingen te doen en door te geven. Er zijn verschillende manieren waarop je dat kunt doen. Bijvoorbeeld via initiatieven van soortenorganisaties of op eigen houtje met bijvoorbeeld een app. Lees meer over de verschillende manieren van waarnemen en aanleveren aan de NDFF.
-
Waar komen de data van de NDFF vandaan?
De NDFF bevat inmiddels ruim 200 miljoen waarnemingen. De databank is eigenlijk een bundeling van honderden databestanden die door diverse organisaties aan de NDFF worden geleverd. Deze organisaties zijn de dataleveranciers van de NDFF. Lees meer over de verschillende dataleveranciers en databestanden.
-
Hoe kan ik waarnemingen doorgeven aan de NDFF?
De meest gebruikte apps voor losse waarnemingen zijn de NDFF Invoer app, ObsIdentify en Waarneming.nl. Voor inventarisaties in het kader van NEM bestaan specifieke apps. Informatie daarover vind je bij de betreffende soortenorganisatie. Voor professionele monitoring bestaan ook diverse apps; deze zijn deels aangesloten op de NDFF. Daarnaast komen er onder andere waarnemingen binnen via de verspreidingsatlas en heel specifieke bronnen, bijvoorbeeld via de app Ambrosia Alert.
-
Hoe weet ik zeker dat de waarnemingen in de NDFF kloppen?
Iedere waarneming die wordt ingevoerd in de NDFF wordt gecontroleerd. Dat gebeurt in het validatieproces: hoe waarschijnlijk is het dat deze soort, op deze plek en op dit moment is waargenomen? Voor het grootste deel gebeurt dit valideren van data automatisch. Bijzondere waarnemingen en waarnemingen die niet voldoen aan de criteria worden handmatig gecontroleerd door validatie-experts. Lees meer over het validatieproces van de NDFF.
-
Voldoet de NDFF-data aan de Darwin Core Standards?
Het datamodel van de NDFF is gedetailleerder dan dat van Darwin Core. Waarnemingen in de NDFF zijn op te slaan in Darwin Core, maar niet alle bijbehorende metadata en datastructuur. Op dit moment worden de metadata en één volledige dataset uit de NDFF via Darwin Core gedeeld met de internationale open database GBIF (Global Biodiversity Information Facility).
-
Wat is de Flora & Fauna Verkenner?
De Flora & Fauna Verkenner is de toegangspoort tot open data in de NDFF. Met deze applicatie kun je waarnemingen zien en downloaden. Het gaat om ruim 200 miljoen waarnemingen van planten- en diersoorten overal in Nederland.
Lees meer over de Flora & Fauna Verkenner of ga direct naar de Flora & Fauna Verkenner.
-
Wat zegt het aantal waarnemingen over een soort?
Het aantal waarnemingen zegt niets over de werkelijke aantallen van een soort; die zijn alleen betrouwbaar af te leiden uit gestandaardiseerd onderzoek. Het zegt wel iets over de aanwezigheid, omvang en betrouwbaarheid van een aanwezige populatie. Vooral een laag aantal, één waarneming, kan erop wijzen dat een soort een kleine populatie heeft, óf niet daadwerkelijk in het hok voorkomt maar in een naburig hok.
-
Wat zijn vervaagde data?
In de Flora & Fauna Verkenner worden ongeveer 1200 soorten vervaagd weergegeven. Dat houdt in dat je niet de exacte locatie van de waarneming kunt zien, maar bijvoorbeeld op het niveau van een vast 1×1, 5×5 of 10×10 kilometerhok.
Waarnemingen ingevoerd op gebiedsniveau worden vervaagd naar overlappende hokken, bij puntwaarnemingen alleen het middelpunt. Ook wordt voor deze soorten alleen het jaar getoond waarin een soort is waargenomen. Daarnaast zijn waarnemingen van een klein aantal soorten verborgen. Op deze manier wordt verstoring en beschadiging van kwetsbare soorten en/of hun leefgebied voorkomen.
Lees meer over deze Lijst Kwetsbare Soorten en het NDFF Opendatabeleid.
Meer weten over de NDFF en het gebruik van natuurdata?
Lees de BijsluiterContact opnemen
Heb je nog vragen?
Staat je vraag of antwoord er niet bij? Of heb je een andere vraag? Neem dan gerust contact met ons op. Telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 – 17.00 uur.
Via e-mail
Telefonisch
0800 – 235 63 33 (BIJ12)