Gebruik van natuurdata
Veelgestelde vragen over het gebruiken van natuurdata
-
Wat zijn de haken en ogen bij het gebruik van NDFF natuurdata?
Informatie over wat je wel en niet met data uit de NDFF kunt, de kenmerken en bijzonderheden, vind je op de pagina Bijsluiter.
-
Wordt bij het analyseren van natuurdata gebruik gemaakt van statistische bewerkingen als extrapolatie?
Ja, bij het analyseren van data wordt gebruik gemaakt van interpolatie en extrapolatie. Bijvoorbeeld bij het berekenen van langjarige trends. Deze statistische bewerkingen worden echter nooit toegepast op waarnemingen in de NDFF. Er is dan eerder sprake van het berekenen van de kans dat een soort ergens voorkomt met data uit de NDFF. Die kans kan dan meegenomen worden in het berekenen van verdere natuurstatistieken.
-
Als er per Natura2000-gebied nog geen trends zichtbaar zijn, hoe kan een natuurorganisatie of een provincie dan bepalen of het goed gaat met de natuur?
Of het goed gaat met de natuur op landelijke schaal kan op basis van gegevens uit voldoende andere gebieden wel worden bepaald. Als het om de beoordeling van een bepaald Natura2000-gebied gaat, dan kun je misschien niet voor álle beschermde en karakteristieke soorten in dat gebied de trends bepalen. Maar wel voldoende trends van de beschermde en karakteristieke soorten om de ontwikkeling in dat gebied te kunnen beoordelen.
Als dat niet op gaat, dan kan er soms gebruik worden gemaakt van informatie uit specifieke onderzoeksrapporten. Een laatste optie is om gebruik te maken van expertbeoordeling van bijvoorbeeld terreinbeheerders. In de natuurdoelanalyses die de Ecologische Autoriteit laat opstellen wordt niet alleen de kwaliteit beoordeeld, maar ook de kwaliteit van de informatie.
-
Waarom bestaat Quickscanhulp.nl niet meer?
Quickscanhulp.nl was een samenwerking tussen Regelink Ecologie en de NDFF. Het was een hulpmiddel (tegen betaling) voor ervaren ecologen om te bepalen of een beschermde soort wat betreft verspreiding wel of niet in het plangebied kan voorkomen. Vanwege de vrije beschikbaarheid van data van de NDFF via de Flora & Fauna Verkenner is de Quickscanhulp overbodig geworden: je kunt deze gegevens nu zelf opvragen.
-
Wat is de Flora & Fauna Verkenner?
De Flora & Fauna Verkenner is de toegangspoort tot open data in de NDFF. Met deze applicatie kun je waarnemingen zien en downloaden. Het gaat om ruim 200 miljoen waarnemingen van planten- en diersoorten overal in Nederland.
Lees meer over de Flora & Fauna Verkenner of ga direct naar de Flora & Fauna Verkenner.
-
Wat is de betekenis van een stip op de kaart?
Een waarneming zonder context is niet meer dan een punt of stip op een kaart. Iemand heeft op dat moment iets waargenomen.
Een kwartiertelling levert al meer op: we weten zeker wat er gezien is én wat er niet gezien is. Een NEM-meetpunt, dat een jaar lang op dezelfde manier via een protocol geteld is, geeft een behoorlijk zekere soortenlijst voor dat jaar plus een indicatie van de aantallen. En ook wat er dat jaar níet zat.
Meer weten over wat het gebruik van natuurdata uit de NDFF?
Lees de BijsluiterContact opnemen
Heb je nog vragen?
Staat je vraag of antwoord er niet bij? Of heb je een andere vraag? Neem dan gerust contact met ons op. Telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 – 17.00 uur.
Via e-mail
Telefonisch
0800 – 235 63 33 (BIJ12)