Hulp en contact
Lijst van toptaken
Meer weten over het gebruik van natuurdata?

Bekijk dan het webinar over Natuurdata. In dit webinar vertellen verschillende experts wat natuurdata precies zijn, hoe ze worden verzameld, gestructureerd, gecontroleerd en opgeslagen. Er is daarbij aandacht voor de Nationale Databank Flora en Fauna (NDFF) en het Netwerk Ecologische Monitoring (NEM). Daarnaast wordt uitleg gegeven over Rode Lijsten en hoe de staat van instandhouding van soorten en habitats wordt bepaald.

Handleidingen en instructies op het Helpcentrum

Op het Helpcentrum van de NDFF vind je uiteenlopende instructies, handleidingen en demo-video’s over verschillende onderwerpen. Bijvoorbeeld handleidingen voor gebruik van het Uitvoerportaal, gebruik van het Invoerportaal, het alertsysteem en Telmee. Ook vind je er achtergrondinformatie over tal van onderwerpen, bijvoorbeeld aggregeren (hoe doe je dat?) en hoe je gebruik kan maken van de QGIS-plugin om data aan de NDFF te leveren.

Veelgestelde vragen
-
Hoe kan ik NDFF natuurdata inzien en gebruiken?
Iedereen kan met de Flora & Fauna Verkenner de data inzien en gebruiken. Ook kun je in de verkenner een soortenlijst downloaden per 5×5 kilometerhok. Voor geautoriseerde gebruikers (organisaties) geeft het Uitvoerportaal toegang tot de data. Zie voor meer informatie de pagina Afnemen en gebruiken.
-
Hoe kan ik waarnemingen doorgeven aan de NDFF?
De meest gebruikte apps voor losse waarnemingen zijn de NDFF Invoer app, ObsIdentify en Waarneming.nl. Voor inventarisaties in het kader van NEM bestaan specifieke apps. Informatie daarover vind je bij de betreffende soortenorganisatie. Voor professionele monitoring bestaan ook diverse apps; deze zijn deels aangesloten op de NDFF. Daarnaast komen er onder andere waarnemingen binnen via de verspreidingsatlas en heel specifieke bronnen, bijvoorbeeld via de app Ambrosia Alert.
-
Hoe lang duurt het voordat mijn waarneming is gevalideerd?
Waarnemingen die door de automatische validatie komen, zijn binnen twee dagen zichtbaar in de NDFF. Bij handmatig valideren kan er meer tijd overheen gaan. Hoe veel tijd is afhankelijk van de soortgroep en de periode. Beleidsrelevante soorten of professionele datastromen worden met voorrang door soortexperts gevalideerd, grotendeels binnen drie maanden.
Tijdens veldwerkperioden en als er veel waarnemingen binnen komen, duurt het langer. De validatieteams per soortgroep variëren sterk in bezetting en capaciteit, wat er voor kan zorgen dat het valideren even op zich kan laten wachten. -
Wat houdt de transitie van de NDFF in?
De NDFF zit in een vernieuwingsfase, de transitie genoemd. Deze transitie is in 2020 gestart en richt zich op vier onderdelen. Het openstellen van de databank (open data) is er één van. Dit is begin februari 2025 bereikt met de oplevering van een eerste versie van de Flora & Fauna Verkenner.
Lees meer over de transitie
Contact opnemen
Heb je nog vragen?
Staat je vraag er niet tussen? Of wil je een melding doen van een storing of een ander probleem? Neem dan gerust contact met ons op. Telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 – 17.00 uur.
Via e-mail
Telefonisch
0800 – 235 63 33 (BIJ12)
Bezoekadres
Leidseveer 2
3511 SB Utrecht
Het kantoor van de NDFF bevindt zich in het gebouw Smakkelaarsburgt op etage 0. Het vergadercentrum van de NDFF en BIJ12 zit op etage 3 in dit gebouw.
We adviseren je om met het openbaar vervoer te komen. Voor bezoekers die met de auto komen hebben we een beperkt aantal parkeerplaatsen. Reserveer deze uiterlijk een dag voor je komst via info@bij12.nl.