Hoe werkt het?
Natuurdata kunnen via een gegevenslevering of via abonnementen verkregen worden. Dit gebeurt zorgvuldig en onder vooraf ondertekende voorwaarden. Voor leveringen en abonnementen worden kosten in rekening gebracht. In bepaalde situaties worden gegevens kosteloos beschikbaar gesteld. Hieronder leest u over de verschillende wijzen waarop de NDFF gegevens beschikbaar stelt.
- Met een abonnement hebt altijd inzicht in de gevalideerde gegevens uit de NDFF via het Uitvoerportaal.
- Heeft u geen abonnement? Dan kunt u via een gegevenslevering gegevens uit de NDFF opvragen.
- Heeft u gegevens nodig voor onderwijs, wetenschappelijk onderzoek of een maatschappelijk doel, dan kunt u een mail sturen naar het Serviceteam. U ontvangt dan een aanvraagformulier voor levering uit de NDFF. In veel gevallen kan dat kosteloos.
Abonnement
Met een abonnement kunt u toegang krijgen tot het Uitvoerportaal van de NDFF. De NDFF verstrekt abonnementen aan organisaties die actief zijn in de privaatrechtelijke zakelijke markt voor ruimtelijke ordening in het kader van de Omgevingswet of ecologische kennisontwikkeling, advies en onderzoek (ecologisch adviesbureaus), gemeenten (via koepel VNG), terreinbeherende (natuur)organisaties, waterschappen (via koepel Unie van Waterschappen), provincies, kennisinstituten (TO2-federatie), nutsbedrijven en rijksorganisaties.
Stichting NDFF heeft voor de exploitatie van natuurgegevens een licentie verstrekt aan BIJ12. Voordat een abonnement wordt verstrekt, tekent de organisatie een overeenkomst met BIJ12 waarin alle afspraken met betrekking tot de toegang tot de databank en het gebruik van de (data uit de) NDFF zijn vastgelegd. Detailinformatie, ook van kwetsbare soorten is zichtbaar. Het publiceren van uit de NDFF gehaalde informatie is echter aan voorwaarden gebonden en mag niet op detailniveau gebeuren. Er zijn verschillende abonnementsvormen. Lees hier meer over abonnementen.
Gegevensleveringen
Gegevensleveringen zijn in vier typen beschikbaar. Deze typen verschillen in beoogd gebruik en daarmee in geleverd detailniveau, gebruiksvoorwaarden en kostprijs:
- Een Beknopte levering levert u per kilometerhok voor elke soortgroep snel inzicht in voorkomen van beschermde soorten en een indicatie van hoe goed het gebied onderzocht is.
- Een Standaardlevering levert u een export van maximaal 100.000 waarnemingen van geselecteerde soort(groep)en, gebied en periode. Deze export is gelijk aan wat abonnees uit de NDFF kunnen halen. Een standaardlevering kan eenmalig kosteloos worden verstrekt indien wordt voldaan aan specifieke voorwaarden. Zie voor deze voorwaarden de pagina Gegevenslevering.
- Een Maatwerklevering wordt in overleg met de afnemer afgestemd op specifieke doelstellingen waarvoor andere type leveringen geen passende gegevenssets bieden. Vanwege het benodigde maatwerk is deze levering duurder dan een standaardlevering.
- In het kader van Stikstof-gerelateerde vergunningstrajecten kunnen particuliere initiatiefnemers kosteloos een gegevenslevering opvragen voor kleinschalige (bouw)projecten. Voorwaarde is dat een Aerius-berekening van het lokaal plangebied wordt meegestuurd bij de aanvraag. U ontvangt informatie over recent waargenomen soorten, in drie afstandsklassen binnen 2 kilometer van uw plangebied. Deze informatie is geschikt als voorstudie in het kader van een quickscan voor een kleinschalig project.
De beknopte, standaard- en maatwerklevering zijn door iedereen opvraagbaar tegen betaling. Voor details en voorbeelden zie de pagina Gegevenslevering. U vindt de voorwaarden van de gegevensleveringen op de pagina Leveringsvoorwaarden. Voor de actuele prijsberekening kunt u onze leveringenwebsite gebruiken, of voor maatwerk een offerte opvragen via het Serviceteam.
Beperking gegevens kwetsbare soorten
In alle typen gegevensleveringen zijn locatiedetails van kwetsbare soorten afgeschermd, hetzij door de geleverde vorm (aggregatie: in ruimte of tijd samengevoegde waarnemingen tot een hoger schaalniveau zoals bijvoorbeeld per kilometerhok en/of per 5 jaar), hetzij door de locatie op een ander detailniveau beschikbaar te stellen (vervaging). Lees meer over kwetsbare soorten en de NDFF.
Gedetailleerde gegevens van kwetsbare soorten worden alleen verstrekt indien uit schriftelijke motivatie blijkt dat deze noodzakelijk zijn voor het omschreven gebruiksdoel en dit niet kan worden gerealiseerd met geaggregeerde of vervaagde gegevens.
Meer weten? Neem contact op met het Serviceteam.