Met trots presenteren wij, Het Natuurloket en de Nationale Databank Flora en Fauna, onze nieuwe website.
Heeft u al eerder bestellingen gedaan bij Het Natuurloket? Dan kunt u inloggen met uw gebruikelijke gegevens.
Wij zijn u graag van dienst! Kijk rustig rond en aarzel niet om bij vragen contact met ons op te nemen.
Om de betrouwbaarheid van vleermuiswaarnemingen in de NDFF te garanderen, worden deze* gecontroleerd. Voor de meeste waarnemingen zal dit automatisch gaan, voor een deel van de waarnemingen geldt dat ze handmatig gecontroleerd worden. Vleermuiswaarnemingen worden gevalideerd door het validatieteam zoogdieren.
Voor algemene soorten als gewone en ruige dwergvleermuis, laatvlieger en rosse vleermuis worden batdetector- en batloggerwaarnemingen ook zonder aanvullende informatie goedgekeurd. Hierbij wordt uitsluitend gekeken naar de waarschijnlijkheid van voorkomen op de aangegeven locatie en het biotoop.
Voor waarnemingen van watervleermuis geldt in principe hetzelfde, maar alleen waarnemingen van foeragerende dieren boven of nabij wateroppervlak worden zonder aanvullend bewijs goedgekeurd.
Waarnemingen van kleine dwergvleermuis dienen altijd te worden ondersteund met een geluidsopname; zonder of uitsluitend een sonogram zijn deze waarnemingen niet te beoordelen. Voor alle overige soorten geldt ook, dat waarnemingen uitsluitend met een (aan bepaalde eisen voldoende, zie onder) geluidsopname kunnen worden gevalideerd.
Alleen op basis van foto’s kunnen zichtwaarnemingen, meestal van vleermuizen in verblijfplaatsen, worden gevalideerd. Zonder foto is validatie niet mogelijk en wordt een waarneming op onzeker / niet te beoordelen gezet.
Om geluidswaarnemingen te kunnen beoordelen, is een beeld (sonogram) of opname (geluidsbestand) nodig die aan bepaalde eisen moet voldoen.
Op basis van meerdere sonogrammen in hoge resolutie, met duidelijk leesbare x- of y-as, kunnen validatoren een waarneming goed beoordelen. Schermafdrukken (zoals .png’s uit Batexplorer) hebben helaas een te kleine resolutie (de pulsen zijn dan niet goed zichtbaar). In veel gevallen zal een waarneming dan op onzeker, niet te beoordelen worden gezet.
Voor een goede beoordeling zijn opnamen gewenst van 40-60 seconden en 500 kHz sampling. Een validator kan een geluidsbestand inlezen in een geluidsbewerkingsprogramma. Zogenaamde wac-files kunnen meestal niet gevalideerd worden; het is niet mogelijk om ze te openen in de standaard geluidsprogramma’s die de validatoren gebruiken.
*Op Telmee en Waarneming.nl is de validatie verschillend. Op Waarneming.nl worden vleermuiswaarnemingen in principe niet gevalideerd, tenzij er foto’s beschikbaar zijn. Op Telmee.nl worden alle vleermuiswaarnemingen gevalideerd door het validatieteam.