7.003 Telling rivierrombout (riviersluiptelling)
Soort protocol
Onderzoeksmethode
Omschrijving protocol
Wie de rivierrombout wil zien, moet daar speciaal voor op pad gedaan. Daardoor zijn er tot nu toe te weinig waarnemingen om een trend te kunnen berekenen en weten we niet goed hoe het met deze soort gaat. Om hier meer inzicht in te krijgen, zijn alle waarnemingen uit het veld bijzonder waardevol. Daarom wordt ieder jaar de Riviersluiptelling georganiseerd. In de vliegtijd van de soort worden zoveel mogelijk waarnemingen verzameld volgens een vaste methode. Deze werkwijze maakt het op den duur mogelijk om representatieve trends te berekenen en inzicht te krijgen in de ontwikkelingen van deze bijzondere libel.
Huidjes zoeken
Omdat de volwassen libellen moeilijk op te sporen zijn, kan de rivierrombout het beste gevonden worden door te zoeken naar huidjes. Het uitsluipen gebeurt overal langs de oevers van de grote rivieren in de periode juni-juli.
Hoe doe je mee?
Omdat de kans op verwarring met andere soorten heel klein is, hoef je geen libellenkenner te zijn om mee te kunnen doen! Wel gelden voor de Riviersluiptelling enkele specifieke voorwaarden. Er moet precies een kwartier gezocht worden op een zandstrandje van 100 meter lengte. Heb je 100 meter gelopen en is het kwartier nog niet voorbij? Loop dan terug en zoek het strandje nog een keer af tot de tijd verstreken is. Alleen als we weten dat iedereen even lang heeft gezocht, kunnen alle tellingen met elkaar vergeleken worden.
De waarnemingen kunnen ingevoerd worden op de speciale projectpagina van Waarneming.nl. Voer elke kwartiertelling apart in en noteer per telling de datum, de locatie (het middelpunt van de 100 meter), het tijdstip, het aantal huidjes en het substraat waarop je gezocht hebt.
Ook (juist) nulwaarnemingen belangrijk!
Heb je een kwartier gezocht, maar niets gevonden? Voer ook die telling in! Juist zo’n nulwaarneming is erg waardevol voor het kunnen berekenen van trends. Laat je dus niet ontmoedigen, maar bedenk dat het voor het onderzoek niet uitmaakt welk aantal huidjes je hebt aangetroffen. Nul huidjes zijn evenveel waard als tien, als de kwartiertelling maar ingevoerd wordt.
Bestanden
7.003 Handleiding Riviersluiptelling
Links
De Vlinderstichting – rivierrombout pagina
Waarneming.nl – project pagina