Met trots presenteren wij, Het Natuurloket en de Nationale Databank Flora en Fauna, onze nieuwe website.
Heeft u al eerder bestellingen gedaan bij Het Natuurloket? Dan kunt u inloggen met uw gebruikelijke gegevens.
Wij zijn u graag van dienst! Kijk rustig rond en aarzel niet om bij vragen contact met ons op te nemen.
De Nationale Databank Flora en Fauna (NDFF) beschikt over ruim 200 miljoen waarnemingen van plant- en diersoorten. Deze natuurdata geven inzicht in welke soorten zich waar bevinden binnen de gemeente. Bijvoorbeeld van kwetsbare soorten wiens leefruimten niet verstoord mogen worden. Waardevolle data dus, die vanaf begin 2025 voor iedereen gratis toegankelijk worden.
Zo’n 160 gemeenten en omgevingsdiensten hebben al structureel toegang tot de NDFF en raadplegen de databank geregeld. Bijvoorbeeld voor het opstellen van soortmanagementplannen, omgevingsplannen, het maaien van bermen of bij de aanpak van invasieve soorten. Ook veel opdrachtnemers van gemeenten, zoals ecologische adviesbureaus en aannemers hebben een abonnement op de NDFF en hebben soms al in hun werkwijze het gebruik van de NDFF vastgelegd.
Vernieuwde NDFF
Op dit moment werkt de NDFF nog op basis van abonnementen en (gratis) leveringen op aanvraag. Vanaf begin 2025 zijn de data gratis te raadplegen voor iedereen; dan is de NDFF een voorziening met open data. Ook de technische infrastructuur van de databank, de applicaties en website zelf worden vernieuwd. Met als resultaat meer gebruiksgemak en betere koppelingen met de eigen databases zodat het eigen databeheer nog eenvoudiger wordt.
Snel zien welke soorten waar zitten
Gemeente Eindhoven is zo’n gemeente die al jarenlang intensief gebruik maakt van de NDFF. Zo’n negen ecologen/beheerders hebben een account. Ellen van Rosmalen, beleidsadviseur groen en ecologie, vertelt: “Zonder de NDFF zou ik mijn werk niet goed kunnen doen. Ik raadpleeg de databank regelmatig, bijvoorbeeld voor de werkmethode invasieve exoten. Dan weet je gelijk welke soorten er bekend zijn binnen de gemeente en waar ze zitten. Het voordeel van de NDFF is ook dat alle beschikbare data gevalideerd zijn. Daardoor weet je zeker dat het om betrouwbare informatie gaat.”
Aanleveren van data
Ook Ellens collega’s maken veelvuldig gebruik van de gegevens in de NDFF. “Bijvoorbeeld bij aanvragen voor omgevingsvergunningen, plannen van projectontwikkelaars en bestemmingsplannen”, vertelt Ellen. Het leveren van data aan de NDFF doen Ellen en haar collega’s niet zelf: “Het langlopende monitoringsprogramma op verschillende soortgroepen en de invoer van de informatie verzorgt ecologisch adviesbureau Ecologica voor ons. In onze overeenkomsten met bureaus en aannemers leggen we vast dat alle verkregen onderzoeksdata aangeleverd dient te worden aan de NDFF. Op die manier wordt de inspanning die dat kost ook meegenomen in de begroting van het project. Het resultaat is een steeds rijker gevulde NDFF, waar we allemaal de vruchten van plukken!”