Met trots presenteren wij, Het Natuurloket en de Nationale Databank Flora en Fauna, onze nieuwe website.
Heeft u al eerder bestellingen gedaan bij Het Natuurloket? Dan kunt u inloggen met uw gebruikelijke gegevens.
Wij zijn u graag van dienst! Kijk rustig rond en aarzel niet om bij vragen contact met ons op te nemen.
In Nederland zijn er dagelijks veel vrijwilligers op pad om de natuur in kaart te brengen. Zij verzamelen daarvoor gegevens die terechtkomen in de Nationale Databank Flora en Fauna (NDFF). Inmiddels zijn er maar liefst 100 miljoen waarnemingen in de bank terug te vinden. De eer om de honderd miljoenste waarneming in de NDFF te hebben gedaan, valt ten deel aan vrijwilliger Koen Verhoogt. Hij ontving afgelopen vrijdag een prijs uit handen van Teo Wams (directeur natuurbeheer Natuurmonumenten) voor zijn waarneming: Wimpermos (een korstmos). Hij deelt de prijs met degene die de wimpermoswaarneming heeft gevalideerd, Rutger Wilschut.
Leefomgeving
Teo Wams stipte, als vertegenwoordiger van het opdrachtgevend consortium van de NDFF, bij de uitreiking van de prijs het belang van de bestaan van de NDFF aan. Wams: “De NDFF is belangrijk en wordt veel gebruikt zowel binnen Natuurmonumenten als door de consortiumpartners maar ook in de rest van Nederland, en dat is goed voor het behoud en de bescherming van biodiversiteit. De NDFF zorgt voor een goede beschikbaarheid en bruikbaarheid van natuurgegevens. Dat komt de leefomgeving alleen maar ten goede. Vrijwilligers zijn gewoon erg hard voor nodig voor het vullen van de NDFF met natuurdata.”
Vrijwilligers
De NDFF bundelt, uniformeert en valideert natuurgegevens in Nederland. De gegevens brengen in kaart wat er bekend is over de verspreiding van planten- en diersoorten. De NDFF is de spil is voor vrijwilligers én professionals. Vrijwilligers voeren hun gegevens in verschillende portalen en apps in en die leiden allemaal naar de NDFF. Er zijn vele gebruikers van de NDFF: alle provincies, waterschappen, tientallen ecologische adviesbureaus en gemeenten, terreinbeherende organisaties en allerlei landelijke partijen waaronder Prorail, Rijkswaterstaat, Gasunie en TenneT.
Validatie
Voordat waarnemingen zichtbaar zijn, worden ze eerst gevalideerd door experts. Hoe dat precies in zijn werk gaat, presenteerde Albert Vliegenthart (De Vlinderstichting) in een duogesprek met specialist uitvoering regelingen Annelies Nieuwenhuis (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) die op haar beurt weer gebruik maakt van de gegevens uit de NDFF. Waarnemingen in de NDFF zijn afkomstig van professionele en vrijwillige waarnemers. “Vrijwilligers spelen een uitermate belangrijke rol in de levering van gegevens”, stelde Martin Epe (manager NDFF) tijdens zijn inleiding op de feestelijke bijeenkomst in Dierenpark Amersfoort dat in het teken van de 100 miljoenste waarneming stond, “want zonder vrijwilligers bestaat er geen NDFF.”
5.000 Pallets
Dat de NDFF een bank is van formaat, blijkt uit de statistieken: in 2009 zaten er al 30 miljoen gegevens in en in 2016 dus 100 miljoen. Epe: “Als die allemaal uitgeprint zouden worden, kijk je toch maar mooi tegen zo’n 5.000 pallets vol met papier aan!” De gegevens geven snel en nauwkeurig inzicht in de ecologische omstandigheden van een bepaald gebied zoals het voorkomen van beschermde plant- en diersoorten. Bij vergunningaanvragen voor bijvoorbeeld bouwprojecten, maar ook voor publieksvoorlichting, groenbeheer en onderzoek ten behoeve van natuurbescherming zijn deze gegevens hard nodig.
Nut en noodzaak NDFF
Tijdens de bijeenkomst kwam een goed aantal organisaties aan het woord die al jarenlang nauw samenwerken met de NDFF. Allemaal benadrukten zij het nut en de noodzaak van de NDFF. Kars Veling (De Vlinderstichting) vindt bijvoorbeeld dat er: “Zonder waarnemingen geen natuurbescherming mogelijk is en dat er zonder vrijwilligers geen waarnemingen zijn.” Voor de Vlinderstichting is de NDFF zeer belangrijk geweest in het kader van de afname van de argusvlinder in het oosten van het land. Veling: ”Dat inzicht kregen we via de NDFF. Maar het werkt ook andersom, je ziet ook waar de toename zat, en in het geval van deze specifieke vlinder, was dat in het westen van het land.
Hisko de Vries (Waarneming.nl, goed voor 37 miljoen gegevens in de databank, bijeengebracht door 51.000 personen) feliciteerde de NDFF met de mijlpaal, evenals Laurens Sparrius (FLORON/BLWG) naast een aantal andere organisaties die met de NDFF samenwerken. Filosoof Coen Simon zette de aanwezigen aan het denken over gegevens verzamelen 2.0 in een spitsvondig intermezzo en Marieke van der Velden, visueel verslaggever, vertaalde de thema’s die tijdens de bijeenkomst aan de orde kwamen in een meterslange illustratie.
Meer info: